4.7 C
Pristina
Thursday, March 30, 2023

Analisti serb, Janjiq: Veriu i Kosovës mund të ndezë konflikte në tri shtete

Rekomandime

Dushan Janjiq nga Forumi për Marrëdhënie Etnike në Beograd tha në një intervistë për N1 të Sarajevës se ekziston një “situatë urgjente” në veri të Kosovës që mund të “ndezë automatikisht konfliktet në Serbi, Bosnjë dhe Hercegovinë dhe Mal të Zi”.

Ai shtoi se aktualisht është “një zjarr i vogël që mund të shuhet me pak rërë, por atë rërë nuk e shohim askund”.

I pyetur se cili ishte qëllimi i aksionit gjatë të cilit pjesëtarët e Policisë së Kosovës hynë në pjesën veriore të Mitrovicës, Janjiq thotë se “ky është një zhvillim absolutisht i pritshëm dhe ai është paralajmëruar që nga tetori i 2021”.

Janjiq shtori se “Gjatë gjithë kohës jemi dëshmitarë të një shfaqjeje shumë të rrezikshme në të cilën marrin pjesë pothuajse të gjithë.

Kjo është shfaqja që kemi parë kur filluan luftërat në Jugosllavi.

Dihej se nëse Vuçiq tërhiqte serbët nga institucionet e Kosovës, do të vendosej një realitet i ri.

Prishtina nuk e njohu atë lëvizje. Një gjë e ngjashme i ka ndodhur edhe Millosheviqit, i cili gjithashtu nuk e ka njohur realitetin.

Në asnjë moment nuk kemi marrë vesh nëse ka pasur diskutime se si të garantohet siguria duke lënë serbët nga policia dhe duke forcuar ‘formacionet serbe’ siç quhen tashmë, sepse ato ekzistojnë dhe ky është realiteti”.

Më shumë artikuj

Të fundit