6 C
Pristina
Thursday, March 23, 2023

Imami shqiptar në Zvicër Rijad Aliu me tirqi dhe 300 plisa feston Ditën e Flamurit

Rekomandime

Si në Shqipëri, Kosovë e mbarë shqiparët në ballkan edhe diasporë gjatë vikendit të fundit kanë shënuar Ditën e Pavaresisë së shtetit shqiptar dhe 28 Nëntorin-Ditën e flamurit kombëtar.

Kështu edhe shqipatarët ne Zvicër kanë mbajtur mbi 100 tubime festive në gjitha kantonet dhe qytetet e cila festë kombëtare bashkoi shqiptarët e të gjitha viseve.

Pos nëper ambasada, restaurante e shtëpi Ditën e 28 Netorit mërgimtarët në Zvicër e kremtuan edhe në shkolla, xhami dhe kisha, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Një manifestim i tillë mirë i organizuar u mbajt në xhamine e shqiptarëve DITURIA në Gjenevë.

Kjo festë kombëtara që u mbajt në Gjenevë me rastin e 28 Nentorit lirisht mund të theni se ishte manifestim qendror më i miri, më i përgatituri në Zvicer, madje edhe më mirë se ambasadat tona ne këtë vend!

Themi kështu sepse imami shqiptar në Zvicër Rijad Aliu me tirqi, festoi Diten e Flamurit me 300 plisa në xhamine e Gjenevës.

Kishin nje program të pasur kulturor kombëtar e fetar me lutje, pastaj recitale e fjalime për vlerat dhe mesazhet paqësore dhe patriotike nga pengamberi ynë Muhammed deri tek heronjt tanë Skenderbeu dhe Adem Jashari. Më pas referuesit folën për luften e lavdishme të UCK-së dhe heronjët tanë të renë për liri dhe pavaresi!

“Për nderë të festës së flamurit shqiptar 28 Nëntori, Xhamia jonë Dituria Gjenevë festoi në këtë formë qe po e shihni edhe në disa nga fotografitë qe dëshmojnë atmosferën e cila mbretëroi, dhe e gjithë kjo ishte për shkakun e numrit të madh të vëllezërve dhe motrave q morën pjesë, e ska dyshim që fëmijët të cilët u paraqitën me pjesë teatrale me lexim, vargje nga Kurani dhe hymnin kombëtar e me disa poezi…”, tha për gazetën zvicerane Le Canton27.ch imami i xhamisë së Gjenevës z.Rijad Aliu.

Me rastin e kremtimit të Ditës se Flamurit në Gjenevë ishin shumë mysafrë sa nga Zvicra po aq edhe nga Kosova, si: Prof. Dr. Nuridin Ahmeti nga Prishtina (nga Instituti Albanologjik Prishtinë) i cili shpalosi disa informacione në lidhje me kontributin e hoxhallarëve në qeshtjen kombëtare. Mysafiri i radhes ishte hoxha i njohur nga Drenica, Irfan Lika nga Glarusi, Fehim ef.Abazi etj si dhe media shqiptare dhe zvicerane.
Për organizmin e mire të kesaj dite festive pjesemarresit falenderuen rolin dhe kontributin e Mr. Rijad ef.Aliu së bashku me Hafizen e nderuar Rejhane Asipi Aliu të cilët qëndruan gjtuhnje prabnë rinise qe ky program të percjell mesazhin e tij në formën më të mirë deri tek të gjithë bashkëkombasit tanë në Gjenevë dhe më gjërë.

Gjate ketij manifestimi u fol edhe per sukseset e mergimtareve si shembull integrimi ne Zvicer. Per gjitha keto te mire sikur imami ashtu edhe folesit tjere falenderuan Zvicren qe ju mundesuan shqiptareve jo vetem te fitojne buken , por edhe perspektiven e jetes si dhe abc-në e demokracise dhe tolerances!

Nese Manistiri njihet qyteti, burimi nga dolin alfabeti yne, atehere do thoshim Zvicra mbetet vendi ku shqiptaret paten fat të mesojne “alfabetin” e demokracise, tolerances dhe antiracizmit qe faktkeqeisht ende keto fonemene te urrejtjes gjenden tek disa vende koministe, sllave dhe tek disa albanofon në Kosovë e Shqipëri, ka shkruar ne fund gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch. Ne fund te këitj menifesti kombeztar qe zgjati tri ore, per mysafiret, reeth 500 pjsemarres, u shtrua dreke ku paten rastin te shijojne ushqimet, specialitet tona, që motrat tona dhe nanat shqiptare kishin pergatitur dhe sjellur ne baza vulletare për ndere te Dites se Flamurit -28 Nentor,it per te nderuar mysafiret.

Më shumë artikuj

Të fundit