11.2 C
Pristina
Friday, March 24, 2023

NatyraIizimi përmes martesës: Si mund të marrë partneri juaj shtetësinë zvicerane

Rekomandime

Një mënyrë për t’u natyralizuar në Zvicër është martesa.

I njohur si natyralizim ‘i thjeshtuar’, siç kemi shkruar më parë, procesi që një partner i martuar të bëhet zviceran nuk është në të vërtetë i thjeshtë.

Ja çfarë duhet të dini.

Pse natyralizimi ‘i thjeshtuar’ zviceran në të vërtetë nuk është aq i thjeshtë

Mbani në mend se ky udhëzues ka të bëjë me natyralizimin kur të dy partnerët tashmë jetojnë në Zvicër, jo duke sjellë partnerin tuaj në Zvicër për të marrë qëndrim.

Në këtë rast, do t’ju duhet të shikoni për lejet e qëndrimit të cilat diskutohen gjatë në këtë lidhje.

Çfarë është natyralizimi ‘i thjeshtuar’?

Duke folur gjerësisht, Zvicra ka dy procese për natyralizimin.

Natyralizimi i zakonshëm (ose i rregullt) është ai që kalojnë shumica e njerëzve, d.m.th. pasi kanë jetuar këtu me një leje qëndrimi të bazuar në punë për një kohë të mjaftueshme, ata mund të aplikojnë për t’u bërë shtetas (d.m.th. të natyralizohen).

Natyralizimi i lehtësuar (ose i thjeshtuar) është një proces më i shkurtër dhe më pak i ndërlikuar, i hapur zakonisht për bashkëshortët e huaj (por jo partnerë të regjistruar) dhe fëmijët e shtetasve zviceranë, që nga fillimi i vitit 2017, të huaj të brezit të tretë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Ky artikull do të përqendrohet në bashkëshortët / partnerët, me më shumë informacion mbi procesin për të huajt e brezit të tretë të disponueshëm këtu.

Cilat janë kërkesat?

Si me gjithçka në Zvicër, kjo ndryshon nga kantoni në kanton. Në fakt ekzistojnë dy nivele të rregulloreve për natyralizimin e thjeshtuar: rregulloret federale dhe rregullat kantonale.

Meqenëse ka 26 kantone të ndryshme, do të ketë të paktën 26 grupe të ndryshme të rregullave kantonale.

Nëse kjo nuk është mjaft konfuze, mund të ketë herë pas here variante në nivel bashkie.

Kjo gjithashtu do të thotë që kostoja mund të ndryshojë nga kantoni në kanton.

Duke pasur parasysh gjerësinë e gjerë të rregullave të ndryshme që mund të zbatohen, ky udhëzues do të shikojë vetëm rregullat në fuqi në mënyrë federale.

Cilat janë rregullat federale?

Gjërat e para, ju duhet të jeni qytetar zviceran për të pasur bashkëshortin tuaj të natyralizuar.

Për bashkëshortët e huaj të shtetasve zviceranë, sipas informacionit zyrtar të qeverisë zvicerane “ata duhet të kenë jetuar për një total prej pesë vjetësh në Zvicër, të kenë kaluar një vit para dorëzimit të kërkesës në Zvicër dhe duhet të kenë qenë të martuar dhe jetuar me shtetasin zviceran për tre vjet ”.

Përveç kësaj, personi që dëshiron të natyralizohet do të duhet të integrohet me sukses në Zvicër.

Çfarë do të thotë të integrohet me sukses në Zvicër?

Ky është një proces relativisht kompleks, i cili është kryesisht subjektiv.

Në shumë raste, kjo kërkesë është më e rëndësishme sesa njohja e historisë së vendit.

Për autoritetet, qoftë në nivelin federal, kantonal, apo komunal, është e rëndësishme që qytetarët e rinj të jenë përshtatur plotësisht dhe asimiluar, “mënyra zvicerane e jetës”.

Çfarë do të thotë të jesh integruar me sukses ’në Zvicër?

Përveç kësaj, personi nuk duhet të paraqesë kërcënim për sigurinë e Zvicrës (siguria e jashtme ose e brendshme), e cila ndoshta qëndron në arsye.

A duhet të martohem?

Fatkeqësisht për partnerët e pamartuar sipas ligjit federal, martesa konsiderohet ende thelbësore në proces, kështu që çiftet e martuara de facto nuk do të kualifikohen pavarësisht nga sa kohë kanë qenë së bashku.

Edhe partnerët e regjistruar ose civilë nuk kualifikohen. Siç vihet re zyrtarisht nga qeveria Zvicerane: “Ndryshe nga bashkëshortët e martuar, nuk ka një natyralizim të thjeshtuar procedura e partnerëve për shtetasit e huaj që janë të regjistruar nga një shtetas zviceran”.

“Shtetasit e huaj në një partneritet të regjistruar mund të bëjnë vetëm një kërkesë për natyralizim të rregullt; natyralizimi i thjeshtuar nuk është i mundur. Aplikanti duhet të ketë jetuar në Zvicër për të paktën pesë vjet gjithsej, përfshirë 12 muaj para dorëzimit të një aplikimi. Ata gjithashtu duhet të kenë jetuar për të paktën tre vjet në një partneritet të regjistruar me një shtetas zviceran dhe të kenë një leje qëndrimi (leja C). ”

Fatkeqësisht, kjo do të thotë se natyralizimi i një partneri të të njëjtit seks në Zvicër nuk është aktualisht i mundur, pasi martesa e të njëjtit sek s nuk është e legalizuar në Zvicër.

Kjo mund të ndryshojë në të ardhmen, me martesat e të njëjtit seks të vendosur për t’u votuar në të gjithë vendin por kjo është ndoshta një komoditet i ftohtë për njerëzit që dëshirojnë që partneri i tyre të natyralizohet tani.

Sa partnerë ose bashkëshortë bëhen të natyralizuar çdo vit?

Pak më shumë se 10,000 njerëz kanë partnerët e tyre të natyralizuar në Zvicër çdo vit.

Më shumë artikuj

Të fundit