4.7 C
Pristina
Thursday, March 30, 2023

Politikani i njohur serb për kthimin e ushtrisë sebe në Kosovë: Një veprim dëshpërues i Vuçiqit

Rekomandime

Duke komentuar njoftimin e presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, se Serbia do të kërkojë nga KFOR-i kthimin e policisë dhe ushtrisë në Kosovë, historiani Milan St. Protiq shprehet për Nova.rs se për të gjithë është e qartë se kjo kërkesë është joreale dhe se është një veprim dëshpërues i Serbisë.

St. Protiq thekson se kur bën lëvizje të tilla, dhe je i vetëdijshëm se nuk do të pranohen, nuk ke zgjidhje më të mira.

“Është e qartë se kjo kërkesë nuk është realiste dhe se realiteti prej kohësh e ka tejkaluar Rezolutën 1244, e cila në thelb u miratua për të legalizuar më pas bombardimet e Jugosllavisë në vitin 1999. Ata që nuk e kuptojnë këtë, nuk kuptojnë asgjë. Për mendimin tim, kjo është një lëvizje e dëshpëruar e qeverisë serbe, e cila nuk di si të dalë nga kjo situatë në të cilën i solli vetë serbët e Kosovës. Është e qartë se kur tërhiqni një lëvizje që nuk mund të shkaktojë asnjë efekt, do të thotë që nuk keni një lëvizje më të mirë. E gjithë kjo është vetëm për përdorim të brendshëm – edhe në Beograd edhe në Prishtinë”, thotë St. Protiq për Nova.rs.

Historiani serb shprehet se nuk është hera e parë që bëhen disa lëvizje “tërheqëse” që mund të ndikojnë pozitivisht në opinionin publik vendas, i cili sipas tij është i “magjepsur nga iluzionet dhe marrëzitë”.

“Jam i sigurt se ky propozim është pritur nga një pjesë e mirë e publikut si shumë pozitiv, por i parë me maturi dhe nga këndvështrimi i politikës kombëtare të Serbisë, një veprim i tillë vetëm do t’u tregojë të gjithëve se në çfarë pozicioni të dëshpëruar ndodhet Serbia. Gjithçka është bërë gabim që në fillim, që nuk do të thotë se unë mendoj diçka të mirë për autoritetet në Prishtinë apo njeriun që është atje si kryeministër. Mendoj se ata të dy ngjajnë shumë dhe ngjajnë më së shumti për nga infantiliteti, prandaj kjo krizë është përshkallëzuar. Nuk ua përmend emrat sepse nuk e meritojnë”, shpjegon St. Protiq dhe shton gjithashtu:

“Njerëz të tillë të papjekur vetëm mund të çojnë në këtë lloj rreziku. “Këta të dy e bartin njëlloj fajin”, përfundon Protiq.

Më shumë artikuj

Të fundit