16.1 C
Pristina
E mërkurë, 5 Tetor, 2022

A e keni ditur: Këto janë testet ekstreme që iu bëhen aeroplanëve për t’i duruar turbulencat

Rekomandime

Mund të ndjehet si pjesa më e frikshme e fluturimit, por nuk është ndonjë gjë alarmuese. Turbulenca është një ndryshim i papritur në rrjedhën e ajrit, për të cilat me aeroplanë eksperimentohet shumë, transmeton Gazeta Metro.

Aeroplanët gjithashtu mund të krijojnë turbulencë. Krahët shkaktojnë turbulenca ndërsa kalojnë përmes ajrit. Kjo mund të ndikojë në avionë që fluturojnë pas njëri-tjetrit. Kjo është arsyeja pse aeroplanët shmangin marrjen e të njëjtes rrugë të fluturimit në ngritje dhe ulje.

Pilotët dhe kontrolli i trafikut ajror bëjnë shumë për të shmangur turbulencën. Por, edhe kur ata arrijnë në të, rreziku është i ulët. Avionët modernë janë ndërtuar për t’i bërë ballë edhe turbulencave të rënda. Ata mund të ngriten shpejt dhe të ulen deri në 100 metra. Si rezultat, turbulencat nuk kanë shkaktuar rrëzimin e avionit në më shumë se 40 vjet.
Business Insider ka publikuar një video ku shihet testimi ekstrem që iu bëhet aeroplanëve para se të dalin për përdorim.

Para ngritjes në ajër, aeroplanët kontrollohen e mos të flasim kur prodhohen që i nënshtrohen disa testeve ekstreme që nuk mund t’i bëjnë asgjë turbulencat.

Fillimisht bëhet testimi i fleksibilitetit të krahëve, më pas testohen motorët nëse mund t’i bëjnë ballë shpendëve që mund të futen brenda gjatë udhëtimit dhe të shkaktojnë zjarre të papritura.

Më shumë artikuj

Të fundit