3.4 C
Pristina
Thursday, March 30, 2023

AP: Është përzgjedhur kryeqyteti europian ku do të nënshkruhet marrëveshja Kosovë-Serbi

Rekomandime

Albanian Post ka vazhduar me publikimin e detajeve për marrëveshjen e mundshme Kosovë -Serbi, mbi bazën e propozimit frakno-gjerman. Sipas AP’së, pas komenteve dhe vërejtjeve nga palët, ndërmjetësit do të prezantojnë një dokument final. Ky version, më pas, do t’i prezantohet edhe publikut të gjerë, siç edhe është njoftuar pala amerikane.

Burimet e AP tregojnë që, nëse arrihet pajtimi i palëve, në një kryeqytet të rëndësishëm evropian (i njohur për redaksinë) do të organizohet një ceremoni madhështore e nënshkrimit të marrëveshjes, ku tashmë është konfirmuar pjesëmarrja e zyrtarëve më të lartë evropianë dhe amerikanë.

Burimet e AP po ashtu konfirmojnë që synimi është që kjo të ndodhë para një vjetorit të luftës në Ukrainë. Ndërmjetesit megjithatë zyrtarisht i hedhin poshtë afatet. Nëse gjërat shkojnë sipas këtij plani, të dy palët do të kenë përfitime shumë të mëdha ekonomike dhe politike.

Si shpërblim i veçantë për Serbinë, do të ketë angazhim të shtuar për shkurtim të kohës për anëtarësim në BE. Pra, Gjermania dhe Franca do të angazhohen që BE sa më parë të zgjidhë çështjet e brendshme dhe të jetë më e hapur ndaj anëtarësimit të Serbisë dhe vendeve të tjera të Ballkanit perëndimor. Serbia, po ashtu do të gëzojë një trajtim të veçantë si partner ekonomik dhe politik i Berlinit dhe Parisit.

Kosova do të shpërblehet me zhbllokimin e rrugës për në NATO dhe BE, që është me interes strategjik jetik për Kosovën. Kosova po ashtu do të përfitojë shumëçka nga iniciativat ekonomike dhe që mund të tregohen si jetike për zhvillimin ekonomik të vendit.

Më shumë artikuj

Të fundit