13.5 C
Pristina
Tuesday, May 30, 2023

Haziri: Marrëveshja nuk është punë e kryer, pozita e presidentit ishte për të shmangur krizën politike

- Advertisement -

Të rekomanduara

Nënkryetari i LDK-së, Lutfi Haziri në Rubikon të KTV-së ka thënë se nuk është kryer marrëveshja me Vetëvendosjen, derisa ka theksuar se çështja e presidentit ishte për të shmangur një krizë politike.

Ai ka thënë se tani çështja e kryetarit të Kuvendit është problem, derisa thekson se duhet të sqarohen të gjitha çështjet deri në fund në mënyrë që të arrihet marrëveshja finale.

- Advertisement -

“Krejt këto parime që i kemi vendosur vet ndoshta i japin vështirësi bisedimeve pasi nuk kemi opsione të tjera (për të bërë koalicion me të tjera parti). Kryetari i Kuvendit është problem. Në nivel ekzekutiv duhet të sqarohen deri në fund. Sikur të mund të arrinim deri të një zgjidhje finale. Ne jemi duke vazhduar të trajtojmë çështje tjera që janë në vijën e njëjtë me përgjegjësitë që kemi”, ka thënë Haziri.

Ai thotë se çështja e presidentit mund të jetë problem në marsin e vitit të arshshëm, pasi potencialisht edhe mund të shkohet në zgjedhje.

“Pesë javë na kanë mbajtur për çështjen e presidentit. Ne po tentojmë të sqarojmë me i zbardhë të gjitha përgjegjësitë tona, në mënyrë që të dytë partitë politike në partneritet të plotë. Është shumë e rëndësishme se kush kanë me qenë implementues. Në mars të vitit të ardhshëm ose duhet me e zgjidh presidentin, ose e merr opozita, ose shkojmë në zgjedhje”, thotë Haziri.

Ai thotë se derisa nuk ka marrëveshje finale atëherë nuk vlen asnjë marrëveshje e deritanishme.

- Advertisement -

“Përveç që nuk është përfunduar marrëveshja, në parim jemi pajtuar. Përderisa nuk ka marrëveshje finale nuk vlen asnjë pjesë e marrëveshjes. Ne e kemi votuar kreun e Kuvendit, pse duhet ta komentojmë një votë që LDK-ja e ka kryer. Ajo është kryer njëanshëm dhe pamarrëveshje. Tash partnerët nuk mund të kenë implementim të njëanshëm të marrëveshjes pa dokument. Marrëveshja nuk është punë e kryer. Është kryer një punë e procesit, mandej Kuvendi e ka punën për të zgjedhë Qeverinë”, u shpreh Haziri.

Haziri insiston se tani LDK-ja nuk e ka asnjë pozitë të rëndësishme, pasi LDK-ja ka marrë kryeparlamentarin dhe kryeministrin. Ai thekson se LDK-ja nuk është trampolinë për partitë e tjera.

“Dy pozitat kryesore i ka VV-ja, e LDK-ja nuk e ka asnjë pozitë. Deri tash jemi duke biseduar, e tash nuk guxoj të paragjykoj rezultatin e bisedimeve. Nuk ka kundërshpërblim, por palët duhet të jenë të barabarta. Nuk mund të jem shumë detaje pasi jemi në vlugun e krejt opsioneve. Ata e dinë saktë se çfarë ne duam dhe është raport i të dy palëve. Qëllimi i parë ishte me e shmang një krizë politike dhe e dyta për të shmangë një kandidatë të tretë për postin e presidentit. Është e papranueshme që të jemi trampolinë për partitë politike”, ka thënë Haziri.

Haziri: LDK-ja nuk kërkoi asnjëherë më shumë se pesë ministri, jemi në hapin e fundit të marrëveshjes me VV-në
Nënkryetari i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Lutfi Haziri ka thënë se pas 26 dhjetorit është prodhuar situat e re për negociatat mes Lëvizjes Vetëvendosje dhe Lidhjes Demokratike të Kosovës.

Haziri ka shtuar se edhe pse kryetari i Kuvendit doli nga Lëvizja Vetëvendosje, programi dhe bisedimet me VV-në nuk janë rikthyer në pikën zero.

Ai tutje në Rubikon të KTV-së ka shtuar se LDK-ja nuk ka kërkuar asnjëherë t’i ketë më shumë se 5 ministri.

“Programi qeverisës është harmonizuar dhe nuk ka nevojë të rikthehet. Edhe struktura është e përfunduar. Është spekulative çështja e rritjes së numrit të ministrive. Parimisht është ndarje e qeverisë ku ne si LKD kemi thënë që kryeministri i takon atij që del fitues në zgjedhje. Kurti ka propozuar që të ketë dy zëvendësministra dhe ne jemi pajtu, 5-5 janë ministrit. Ne në asnjë takim nuk e kemi kërkuar që të kemi më shumë se 5 ministri”, ka thënë ai.

Ai tutje ka shtuar se tashmë po pritet të ndodhë hapi i fundit sa i përket marrëveshjes, ndonëse shton se një gjë e tillë nuk është e lehtë.

Haziri thotë se këto tri ditë kanë qenë të frytshme.

“Përderisa jemi në bisedime ne jemi dakorduar që të flasim për të gjitha temat në bisedime. Ne e kemi mbështetur idenë që qeveria të bëhet pa ndërmjetësues ndërkombëtar. Ky është ambient i cili po punohet”, ka thënë ai.

“Konstituimi i Kuvendit pa marrëveshje dhe me votën e LDK-së, ne kemi tregu qartë se jemi lojal karrshi marrëveshjes. Kjo rrethanë e re kërkon angazhim të ri. Gjithçka që është në tavolinë, duhet të bisedojmë që mos me pas pengesa t reja.

Ai tutje ka shtuar se LDK-ja nuk pranon me hy me asnjë koalicion me asnjë parti tjetër, si partner të vetëm e shohim VV-në.

- Advertisement -

Të fundit

Mësuesja shpjegon anatominë në mënyrë ‘origjinale’, zhvishet para nxënësve

Ajo ishte duke shpjeguar anatominë ndërkohë që hipi mbi një bankë dhe nisi të zhvishej. Një mësuese në një shkollë...

Më shumë

- Advertisement -