The Jerusalem Post: Izraeli nuk e harron kurrë Shqipërinë!

0
117

Nga Herb Keinon, The Jerusalem Post

Gazeta “The Jerusalem Post” citon kryeminstrin izraelit: “Ne e dimë se Shqipëria është një mik i mirë i Izraelit. Ne kurrë nuk i harrojmë miqtë tanë”. Një ekip izraelit prej 10 vetash mbërriti në Tiranë, për të ndihmuar në përpjekjet e rindërtimit pas tërmetit shkatërrues që goditi vendin javën e kaluar.

“Ekipi i dërguar është një dëshmi për marrëdhëniet e shkëlqyera midis vendeve,” tha Ministri i Jashtëm Izrael Katz.

Një ekipi izraelit prej 10 veta mbërriti në Tiranë, Shqipëri, të martën për të ndihmuar në përpjekjet e rindërtimit pas tërmetit shkatërrues që goditi vendin javën e kaluar.

Ndiq “Izraeli Sot” në Facebook dhe Twitter dhe Grupin Izraeli dhe Shqiptaret

Të udhëhequr nga Koloneli (në rezerve) Golan Vach, drejtues i njësisë së kërkimit dhe shpëtimit të Ushtrisë Izraelite (IDF), delegacioni përfshin oficerë dhe inxhinierë që do të ekzaminojnë ndërtesat në zonë për të përcaktuar nëse ato janë të pasigurta. Ata gjithashtu do t’i ofrojnë qeverisë ndihmë logjistike në trajtimin e të plagosurve.

Sipas Ministrisë së Jashtme, qeveria shqiptare ka kërkuar që delegacioni të vizitojë vendet e dëmtuara nga tërmeti në mënyrë që të japin këshilla se si të parandalohet shembja e tyre.

Delegacioni solli me vete edhe ndihmë humanitare, përfshirë çadra për ata që mbeten pa shtëpi. Ambasadori i Izraelit në Shqipëri, Noah Gal Gendler, po koordinon ndihmën e Izraelit me autoritetet qeveritare.

“Izraeli do të ndihmojë aleatin e tij, Shqipërinë,” tha Ministri i Jashtëm Izrael Katz. “Delegacioni është një dëshmi për marrëdhëniet e shkëlqyera midis vendeve dhe dialogut të ngushtë midis tyre për një numër vitesh, si në nivelin qeveritar ashtu edhe midis kombeve.”

Pesëdhjetë e një njerëz u vranë në tërmetin e 26 nëntorit. Pasi gjeti strehim për më shumë se 6.300 persona të pastrehë në hotele, palestra, tenda dhe qendra sociale, qeveria tani përballet me detyrën e vlerësimit të sigurisë së ndërtesave dhe rindërtimit të shtëpive.

Tërmeti me madhësi 6.4, më i madhi i Shqipërisë ndonjëherë, u përqendrua në 30 km në perëndim të kryeqytetit Tiranë dhe u ndje në të gjithë Ballkanin dhe Italinë e Jugut.

Izraeli dhe Shqipëria vendosën marrëdhënie diplomatike në 1991 kur vendi i dikur i izoluar i Ballkanit doli nga prapa Perdes së Hekurt. Sot Shqipëria konsiderohet një mik i fortë i Izraelit në Ballkan, dhe shpesh e voton atë me votimet kryesore ndërkombëtare.

Kryeministri Benjamin Netanyahu përshëndeti marrëdhëniet midis dy vendeve kur Kryeministri i atëhershëm shqiptar Edi Rama vizitoi Jeruzalemin katër vjet më parë.

“Ne e dimë se Shqipëria është një mik i mirë i Izraelit,” tha Netanyahu. “Ne po festojmë tani 25 vjet të marrëdhënieve tona. Ne e dimë se populli i Shqipërisë nuk është thjesht mik i mirë sot me popullin e Izraelit, por në periudhën e rëndësishme të Holokaustit ata qëndronin krah për krah me popullin hebrenj të persekutuar në Europë.”

Netanyahu theksoi ndryshimin në popullatën e Shqipërisë para dhe pas Shoah.

“Unë mendoj se Shqipëria është vendi i vetëm, popullsia hebreje e të cilit gjatë Holokaustit në të vërtetë u rrit, për shkak të strehimit dhe shenjtërisë dhe miqësisë dhe guximit të treguar nga populli i Shqipërisë,” tha ai.

Rreth 200 hebrenj vlerësoheshin se jetonin në vend para luftës, shifër që u rrit rreth 10 herë në më shumë se 2,000 më pas, shumë prej tyre hebrenj që ikën në vend nga diku tjetër në Evropën e pushtuar nga nazistët.

“Ne kurrë nuk i harrojmë miqtë tanë dhe ne e vlerësojmë atë shfaqje të njerëzimit, qytetërimit dhe guximit në orët tona më të errëta,” tha Netanyahu në atë kohë.