-0.9 C
Pristina
E premte, 27 Janar, 2023

Vuçiqit i dhemb Ligji për vlerave të UÇK’së: Është kundër serbëve, duan t’i arrestojnë të gjithë

Rekomandime

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vucic, u deklarua për këtë nismë të Kuvendit dhe Qeverisë së Kosovës se sipas tij paska synim të krijoj bazë për t’i arrestuar të gjithë serbët në Kosovë. Vucic vet dhe disa zyrtarë të Listës Serbe shpesh kanë mohuar krimet e luftës së kryer nga njësite serbe gjatë luftës në Kosovë.

Disa herë kjo çështje kishte nxitur debate të ashpra mes palëve si dhe reagime nga bashkësia ndërkombëtare ndaj palëve që të mos përkeqësojnë situatën.

Vucic në hapjen e themelit të një spitali të ri në Beograd u pyet për shumë tema e njëra prej tyre ishte edhe nisma për ligjin e ri për vlerat e UÇK’së në Kosovë, ku u ankua e sipas tij qenka komplot i burgosjes i të gjithë serbëve.

Ligji për vlerat e luftës së UÇK’së, që e përgatiti Prishtina, është drejtuar kundër serbëve, e normalisht se e bënë këtë kundër serbëve pasi shqiptarët e adhurojnë të ashtuquajturën UÇK.

Me këtë ata duan të vendosin delikt verbal, të detyrojnë të gjithë serbët të mendojnë si ta, e nëse ju shkon mendja ndryshe atëherë shkojnë në burg.

Është bërë modë në rajon që nuk mund të thoni asgjë nëse keni mendim të kundërt.

I kanë saktësuar modelet e të vërtetës dhe nëse dilni nga këto korniza të vërtetës së pari nisë një përndjekje e përgjithshme në media, e tani po i shoh se duan të arrestojnë të gjithë. Por, kjo vetëm do të bashkoj popullin serb në Kosovë e Metohi, e do ta kenë shumë të vështirë t’i ndryshojnë mendimin njerëzve tanë.”

Qeveria e Republikës së Kosovës, në pajtim me përfundimet e Kuvendit të Republikës së Kosovës ka dhënë mendimin për nismën legjislative për Projektligjin për mbrojtjen e vlerave të luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Ambasadori i SHBA’së në Kosovë, Philip Kosnett, kishte kundërshtuar këtë nismë po ashtu, kur tha se ligji i propozuar është mënyrë e gabuar për të treguar respekt për Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës.

“Ligji e kriminalizon lirinë e shprehjes, frikëson qytetarët dhe është i kushtueshëm. Ligji largon nga përpjekjet praktike për ta kuptuar dhe mësuar historinë e Kosovës. Kur do t’i shohim partitë që të rifokusojnë energjitë e tyre në ekonomi dhe në COVID-19?”, ka shkruar diplomati amerikan.

Më shumë artikuj

Të fundit