15.7 C
Pristina
Tuesday, September 26, 2023

Cakaj i jashtëzakonshëm, e “dridh” Parisin me deklaratën për Kosovën në UNESKO

Rekomandime

Sot në Paris u zhvillua sesioni i 40-të i Konferencës së Përgjithshme së Organizatës për Edukim, Shkencë dhe Kulturë i Kombeve të Bashkuara.

Gjatë Konferencës u diskutua veçanërisht për çështje që lidhen me rëndësinë e edukimit dhe trashëgimisë kulturore e historike, në zhvillimin e shoqërive të hapura dhe prosperuese.

Ministri Cakaj konfirmoi në fjalën e tij se Shqipëria mbështet reformat e ndërmarra nga UNESCO për modernizimin dhe transformimin strategjik të organizatës, në mënyrë që të përmbushë, të mbrojë dhe të promovojë në mënyrë edhe më efektive parimet themelore të saj.

- Advertisement -

Duke besuar fort në angazhimin global, për përballimin e sfidave, Ministri Cakaj parashtroi në Konferencë kontributin dhe përkushtimin e plotë që Shqipëria jep në vetë sistemin e OKB, përfshirë UNESCO-n, për një botë më të mirë, më të paqtë dhe më të sigurtë, edhe nëpërmjet edukimit, komunikimit, ruajtjes dhe zhvillimit të vlerave e trashëgimisë kulturore, kombëtare e ndërkombëtare.

Nëpërmjet një reagimi në sa i takon çështjes së anëtarësimit të Republikës së Kosovës në UNESCO Ministri Cakaj ka theksuar: “Nënvizuam domosdoshmërinë e patjetërsueshme të anëtarësimit të Republikës së Kosovës në UNESCO! Denoncuam fushatën dezinformuese të Serbisë ndaj Kosovës dhe e bëmë të qartë edhe njëherë: Shqipëria do të vazhdojë punën e pakursyer për anëtarësimin e Republikës së Kosovës në UNESCO!”.

Cakaj u shpreh se refuzimi i aplikimit të Kosovës ishte një gabim historik.

- Advertisement -

“Mbledhja e sotme do të ishte më e pasur dhe më e plotë nëse Republika e Kosovës do të ishte e pranishme sot.” – theksoi kreu i diplomacisë shqiptare i cili thuajse në çdo samit dhe konferencë mbron fuqishëm interesat e Kosovës.

Shqipëria nuk do të kursejë asnjë përpjekje drejt rrugës së anëtarësimit të Kosovës në UNESCO. Ky është një realitet që mund të shtyhet, por asnjëherë mund të shmanget.

- Advertisement -

-Advertisement-

Më shumë artikuj

- Advertisement -

Të fundit