7.5 C
Pristina
Wednesday, April 17, 2024

Eskperti amerikan: Pompeo nuk foli sikur Boltoni për finalen Kosovë-Serbi, kjo është gjë e mirë

Rekomandime

Ligjëruesi i Universitetit ‘Johns Hopkins’ në Washington, Edward Jospeh, ka thënë se qëllimi kryesor i takimit ndërmjet Sekretarit të Shtetit, Mike Pompeo, dhe presidentit të Serbisë, Aleksander Vuçiq, ka qenë rinisja e dialogut ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit dhe jo ndonjë skenar tjetër.

- Advertisement -

Joseph e sheh si mjaft pozitiv qëndrimin e Pompeos, duke potencuar se për finalen Kosovë-Serbi, Sekretari Amerikan nuk ka pasur ndonjë qëndrim të ngjajshëm sikurse këshilltari i Donlad Trump, John Bolton.

“Unë nuk kam dëgjuar që Sekretari i Shtetit, Pompeo, të ketë thënë diçka sikurse Boltoni në Ukrainë që SHBA-të mbështesin çfarëdo zgjidhje për të cilën pajtohen Kosova dhe Serbia. Unë nuk e kam parë diçka të tillë në deklaratën zyrtare të Pompeos, dhe mendoj që është e mirë. Fokusi i tij ka qenë në rinisjen e dialogut, dhe ashtu duhet të jetë. Ata duhet të qëndrojnë larg nga zgjidhjet e rrezikshme. Zgjidhje të cilat kanë nxitur edhe shqetësimin e fqinjëve të afërt, e që do të duhet t’i përjetojnë pasojat e ndarjes së Kosovës apo shkëmbimit të territoreve”, ka thënë Joseph për edicionin e Zërit të Amerikës në gjuhën serbe.

Joseph ka thënë se një takim i tillë sigurisht që mund të ketë ndikuar në afrimin në mes të Beogradit dhe Prishtinës për të arritur një marrëveshje juridikisht të obligueshme për normalizimin e marrëdhënieve.

- Advertisement -

“Mund të them se ekziston një përpjekje për të rinisur dialogun, por palët nuk duket se janë më afër. Është një përpjekje që do të vazhdojë edhe në të ardhmen. E para janë zgjedhjet që do të mbahen në Kosovë. Do të ishte e parakohshme që në këtë pikë të thuhet se dy palët do të mund të afrohen me njëra tjetrën”, ka thënë eksperti amerikan.

Sipas profesorit amerikan një takim i tillë është një tregues shumë pozitiv i involvimit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në zgjidhjen finale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

- Advertisement -

“Takimi ishte më shumë sesa protokoll. Ishte një takim serioz. Kjo nuk do të thotë se SHBA-të u kthyen në vitet e 1990 ose 2000, kur SHBA-të ishin shumë më të angazhuara në punët ndërkombëtare, por kjo tregon nivelin e lartë të interesimit të diplomacisë tonë. Ekziston një interes për këtë çështje, e cila ka marrë edhe vëmendjen e Sekretarit të Shtetit. Kjo do të thotë se është nën vëzhgim, ka interes dhe unë e vlerësoj si shumë pozitiv”, ka thënë Joseph.

-Advertisement-

Më shumë artikuj

- Advertisement -

Të fundit