IFIMES: I pari Albin Kurti, e dyta Vjosa Osmani, i treti Kadri Veseli

Sondazhet e opinionit publik të kryera në Kosovë kanë treguar një trend të fortë rënies së popullaritetit të PDK-së. Dallimet shumë të vogla midis LDK-së dhe LVV-së të treguara në anketat parazgjedhore do të thotë që fituesi do të vendoset në pjesën e fundit të fushatës.

Kështu shkruan raporti i fundit i institutit IFIMES në Lublanë.

Sipas këtij raporti, situata në skenën politike dhe orientimi i qytetarëve shkojnë në favor të Lëvizjes Vetëvendosje (LVV), e cila shkon pak përpara Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK), ndërsa Partia Demokratike e Kosovës (PDK) dhe Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës (AAK) po garojnë për vendin e tretë. Lojtari i pestë që mund të hyjë në Parlamentin e Kosovës është partia Nisma, shkruan arbresh.info.

Votuesit e pavendosur nuk janë në favor të koalicioneve të PDK-së dhe AAK-së. Sidomos, brezi i ri ka njohur freskim në skenën politike përmes partive politike që ende nuk kanë marrë pjesë në qeverinë e Kosovës, siç është LVV dhe drejtuesi i saj Albin Kurti.

“Në 2017 ishte gjithashtu e mundur të formohej qeveria e koalicionit rreth LVV dhe LDK, pasi ato parti mund të sigurojnë 61 vende në 120 anëtarët e Kuvendit të Kosovës. Problemi është se një pjesë e zyrtarëve të LDK-së janë në lidhje të ngushtë me strukturat e PDK-së dhe AAK-së dhe duan të krijojnë koalicion me ta. Ky ende paraqet një rrezik real që votat e dhëna nga votuesit e Kosovës LDK në të vërtetë do të përfaqësojnë votat për PDK-në”, thuhet në raport.

Aktorët kryesorë politikë emëruan kandidatët e tyre për kryeministër përpara fillimit të fushatës zgjedhore. Albin Kurti (LVV) është bindshëm kandidati i preferuar për kryeministër, i ndjekur nga Vjosa Osmani (LDK), Kadri Veseli (PDK), Ramush Haradinaj (AAK) dhe Fatmir Limaj (Nisma).

“Analistët besojnë se Kosovës i duhet një udhëheqje e re politike e cila nuk është e ngarkuar me pengesat e kaluara dhe se ndryshimet në qeveri do të ishin një motiv i shëndetshëm për demokracinë e re të Kosovës. PDK, AAK, dhe para tyre LDK janë – përveç që kanë dëshmuar se janë udhëheqës katastrofikë – të gjithë të ngarkuar me krim, korrupsion, nepotizëm, akumulim të paligjshëm të pasurisë, krime lufte, likuidime, dhe individë të caktuar edhe me vrasje të pazgjidhura që mund të kenë qenë të motivuara politikisht”, thuhet në raportin e IFIMES.

Gjithnjë sipas raportit, Lëvizja Vetëvendosje mund të sjellë disa ndryshime pozitive nëse merr përsipër qeverinë, duke marrë parasysh që Kosova po përballet me një pikë kthese të rëndësishme dhe ka nevojë për ndryshime në skenën politike. Lëvizja Vetëvendosje nuk ka qenë kurrë në qeverinë e Kosovës./arbresh.info/