Kandidati i Vetëvendosjes për deputet: Skënderbeu kreu masakra ndaj shqiptarëve, e jo Perandoria Osmane

0
159

Hysamedin Feraj, kandidat i VV’së për deputet me nr.45, para një kohë ishte përfshirë në debatin se hetoi kombëtar, Gjergj Kastriot Skënderbeu kishte kryer masakra mbi myslimanët të cilët s’pranon të bëheshin të krishterë.

Veç kësaj, Feraj kishte shkruar se masakrat që kishte kryer Skenderbeu s’ishin kryer nga Perandoria Osmane ndaj shqiptarëve.

Së pesti, Skënderbeu mund të interpretohet si udhëheqësi shqiptar që përuroi fillimin e luftërave fetare ndërmjet shqiptarëve. Kështu mund të interpretohet sjellja e tij ndaj besimeve të tjera fetare në Shqipëri pas kthimit në Krujë, kur kërkoi nga kolonistët dhe të konvertuarit në myslimanë të zgjedhin ndërmjet kristianizmit e vdekjes dhe të gjithë ata që nuk pranuan të braktisin islamin i masakroi. Masakra masive si këto nuk janë kryer gjatë gjithë periudhës së sundimit osman dhe përgjithësisht kjo sjellje e Skënderbeut nuk u pasua nga udhëheqës të tjerë (ndoshta me përjashtim të Pjetër Bogdanit dhe ndonjë rasti tjetër të rrallë) e nuk u shndërrua në traditë tek shqiptarët. Përkundrazi, traditë u bë toleranca fetare që është një përvojë dhe karakteristikë tipike shqiptare”, kishte shkruar Feraj.