21.3 C
Pristina
Monday, June 5, 2023

SHBA-së dhe BE-së u kërkohet izolimi i politikanëve kosovarë, kjo është arsyeja!

- Advertisement -

Të rekomanduara

“Është edhe habi se si BE i lejon lirshëm që të lëvizin nëpër Evropë dhe SHBA politikanët shqiptar, pra pikërisht atyre të cilëve nuk u duhet lejuar e që ata duhet të futen në listën e zezë dhe jo qytetarët e Kosovës. Nuk janë qytetarët e Kosovës as shkaktarët dhe as autorët e krimit të organizuar dhe të korrupsionit, nuk janë qytetarët e Kosovës dhe nuk është aspak faji i tyre pse politika është e kriminalizuar dhe e korruptuar, e po kështu nuk janë qytetarët e Kosovës ata dhe as faji i tyre për sistemin e drejtësisë të kapur nga politika dhe korrupsioni, por janë elita politike dhe drejtësia aktorët dhe faktorët të cilët e kanë kapur e privatizuar drejtësinë, pushtetin, shtetin dhe ekonominë”, thotë eksperti i së drejtës, Skënder Kapiti për “Kosova Sot Online”.

Eksperti i fushës së të drejtës, Skënder Kapiti, duke parë zhgënjimin e qytetarëve dhe shpresat e humbura për shkak të mashtrimit të vazhdueshëm nga akterët e politikës, me premtime të mëdha dhe duke caktuar edhe data për liberalizimin e vizave, fajëson pikërisht këtë kastë politike në pushtet, sikurse edhe mandatet e kaluara, se si e lanë Kosovën pa liberalizim vizash, dhe vendin më të izoluar në Evropë edhe në vitin 2019, për të vazhduar në vitin 2020, pikërisht për shkak të dështimit në realizimin e kushtit “piramidë” të kritereve për vizat, që është lufta kundër krimit dhe korrupsionit.

Skender Kapiti
- Advertisement -

“Dështimi i liberalizimit të vizave për Kosovën, pra mos lejimi i lëvizjes së lirë për qytetarët e Kosovës për shkak të krimit të organizuar dhe korrupsionit në Kosovë, është rezultat i dështimit të politikave, politikës dhe të keq qeverisjes në Kosovë, prej së cilës padrejtësisht e kanë pësuar qytetarët e pafajshëm të Kosovës”, thotë Kapiti për “Kosova Sot Online”.

Mirëpo Kapiti thotë se BE do të duhej ndëshkuar edhe politikanët e pa përgjegjshëm, ata që i kanë lidhur duart drejtësisë dhe nuk lejojnë të luftohen kokat kryesore të krimit në Kosovë.

“Është edhe habi se si BE i lejon lirshëm që të lëvizin nëpër Evropë dhe SHBA politikanët shqiptar, pra pikërisht atyre të cilëve nuk u duhet lejuar e që ata duhet të futen në listën e zezë dhe jo qytetarët e Kosovës. Nuk janë qytetarët e Kosovës as shkaktarët dhe as autorët e krimit të organizuar dhe të korrupsionit, nuk janë qytetarët e Kosovës dhe nuk është aspak faji i tyre pse politika është e kriminalizuar dhe e korruptuar, e po kështu nuk janë qytetarët e Kosovës ata dhe as faji i tyre për sistemin e drejtësisë të kapur nga politika dhe korrupsioni, por janë elita politike dhe drejtësia aktorët dhe faktorët të cilët e kanë kapur e privatizuar drejtësinë, pushtetin, shtetin dhe ekonominë”, thotë Skënder Kapiti për “Kosova Sot Online”.

Sipas Kapitit, përveç izolimit të politikanëve të korruptuar të Kosovës, që po sillen mbi ligjin, SHBA-të dhe BE-ja, duhet imponuar pa kushte edhe bërjen dhe zbatimin pa kushte të Vettingut në Kosovë, në mënyrë që sundimi i ligjit ta merr dhe fiton kuptimin e vetë real dhe për zbatim praktik.

- Advertisement -

“ E kanë shumë më të lehtë tani SHBA-ja dhe BE-ja që të ndërhyjnë dhe ta detyrojnë politikën shqiptare për miratimin e VETTING-ut në Kosovë, në mënyrë që t’i hapet rruga sundimit te ligjit dhe shtet ndërtimit modern se sa atëherë kur ndërhyn ushtarakisht për çlirimin e Kosovës. Populli shqiptar në Kosovë tashmë beson dhe shpreson te faktori demokratik ndërkombëtar, sidomos te SHBA-të se ato do ta detyrojnë politikën në Kosovë të miratoj VETTING-un, në mënyrë që t’i hapet rruga sundimit të ligjit, luftës kundër krimit të organizuar dhe kundër korrupsionit, detyrat kryesore këto për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës”, theksoi Kapiti për “Kosova Sot Online”.

Sipas Kapitit, një fije shprese për ndryshime pozitive mbetet nëse materializohet në ndërtimin e institucioneve ndryshimi politik që ndodhi në zgjedhjet e 6 tetorit, ndërtimin e qeverisë së re dhe krijimin e shumicës parlamentare që do të jetë e angazhuar në funksion të reformave të thella.

“Shpresojmë që parlamenti i ri dhe qeverisja e re do t’i përkushtohen pikërisht dhe pikë së pari reformimit të sistemit të drejtësisë, VETTING-ut dhe dekriminalizimit të politikes dhe gjyqësorit të cilat janë sfidat kryesore që e presin qeverinë e re në vitin 2020”, përfundon Kapiti për “Kosova Sot Online”.

- Advertisement -

Të fundit

Mësuesja shpjegon anatominë në mënyrë ‘origjinale’, zhvishet para nxënësve

Ajo ishte duke shpjeguar anatominë ndërkohë që hipi mbi një bankë dhe nisi të zhvishej. Një mësuese në një shkollë...

Më shumë

- Advertisement -