Shokon eksperti i sigurisë: Brenda UÇK-së kanë vepruar 140 spiunë të stërvitur nga Serbia

“Duhet përkujtuar edhe njëherë se janë publikuar të dhëna që vetëm brenda strukturave të UÇK-së gjatë luftës kanë vepruar 140 spiunë të stërvitur të betuar të Serbisë.

Këta spiunë janë mbrapa krimeve eventuale që mund t’i ketë kryer edhe ndonjë pjesëtar i UÇK-së. Këta spiunë sigurisht se kanë kryer organizimet e nevojshme që të kryhen krimet, kanë mbledhur dëshmitë dhe i kanë dërguar në qendrën e tyre në Beograd”, tha Meha për “Kosova Sot Online”.

Njohësit e fushës së sigurisë, po e shohin krejtësisht të dështuar dhe të ndikuar nga shërbimet sekrete serbe që veprojnë në Kosovës, mos arrestimin dhe gjykimin e kriminelëve të luftës që kanë vepruar në Kosovë, e të cilët kanë kryer krime dhe ushtruar dhunë ndaj qytetarëve të pa fajshëm të Kosovës, gjatë viteve të luftës deri në çlirim.

Sipas njohësit të kësaj fushe, Xhevat Meha përgjegjësia për këtë harresë të madhe, bie mbi të gjithë krerët e politikës kosovare, sepse u desh të kalojnë hiq më pak se gati 12 vite që nga shpallja e pavarësisë së Kosovës, dhe vetëm tash Prokuroria Speciale fillon ndjekjen dhe kapjen e të akuzuarve dhe dyshuarve për krimet e luftës, të cilët lirshëm kanë shëtitur gjithandej Kosovës, madje edhe duke siguruar dyshtetësinë kosovare dhe atë serbe, sikur ishte rasti i fundit në qytetin e Prishtinës.

Meha madje dyshon se ky proces i zvarritjes, mos ndjekjes së krimeve të luftës nga pala kosovare, dhe mos kërkimi i kompensimit të dëmeve, është ruajtur për të bërë pazare politike me Serbinë dhe me akuzat në pritje nga Gjykata Speciale për disa nga eksponentë e nivelit të lartë të UÇK-së, të cilët edhe i kanë marr ftesat për intervistim.

“Serbia sigurisht se ka kryer krime gjatë luftës në Kosovë. Kjo është e ditur nga të gjithë.

Kjo, pse ende askush nga prijësit politik të Kosovës nuk është marre dhe nuk merret me këtë është dëshmi e kontrollit të ushtruar nga Serbia përmes rrjetit të strukturave të fshehta.

Pjesa e krimeve eventuale që është kryer nga ish pjesëtarët e UÇK-së, dihet se është kryer nga rrjeti i strukturave të fshehta serbe gjatë luftës, dhe është trajtuar vazhdimisht, ku tani kemi edhe Dhomat e Specializuara të gjykatës së Kosovës me seli në Hagë.

Këto Dhoma janë aktivisht duke u marrë me trajtimin e tyre”, tha Meha për “Kosova Sot Online”.

Analisti i sigurisë, Meha ka përkujtuar se spiunët serb brenda strukturës së UÇK-së ishin futur që në fillim të luftës, dhe nga aty kanë vepruar pa pengueshëm deri në përfundimin e saj.

“Duhet përkujtuar edhe njëherë se janë publikuar të dhëna që vetëm brenda strukturave të UÇK-së gjatë luftës kanë vepruar 140 spiunë të stërvitur të betuar të Serbisë.

Këta spiunë janë mbrapa krimeve eventuale që mund t’i ketë kryer edhe ndonjë pjesëtar i UÇK-së.

Këta spiunë sigurisht se kanë kryer organizimet e nevojshme që të kryhen krimet, kanë mbledhur dëshmitë dhe i kanë dërguar në qendrën e tyre në Beograd.

Këto janë dëshmitë bazë mbi të cilat janë krijuar këto Dhoma të Specializuara.

Mirëpo prokuroria e këtyre dhomave përveç dëshmive nga Beogradi ka shumë vite që është duke kryer hetime shtesë.

Sigurisht që Beogradi ka dorëzuar dëshmitë për të sakrifikuar disa nga anëtarët e strukturave të tyre të fshehta dhe disa nga këta anëtar për t’i shpëtuar.

Pres që mbledhja e dëshmive shtesë nga prokuroria e Dhomave të Specializuara të krijojnë dëshmi të mjaftueshme për të dënuar të gjithë të përfshirët, kuptohet edhe urdhërdhënësit si dora e parë e strukturave të fshehta serbe brenda UÇK-së”, tha analisti Meha për “Kosova Sot Online”.