6 C
Pristina
Thursday, March 23, 2023

Zbulohen ngjashmëritë e planit amerikan për zgjidhjen Kosovë-Serbi dhe Izrael-Palestinë

Rekomandime

Plani për Lindjen e Afërme i prezantuar ditë më për në Shtëpinë e Bardhë ka shumë pika identike si ai i përgatitur për Serbinë e Kosovën, shkruan Borisllav Kashanski në “Republika” të Beogradit

Sipas informatave të Telegrafit serb nga qarqet diplomatike, planin për zgjidhjen e kontestit shumëdekadësh ndërmjet Izraelitëve e palestinezëve e kanë hartuar njerëzit e njëjtë që kanë vizatuar konturat e strategjisë amerikane për zgjidhjen e raporteve midis Beogradit e Prishtinës, që këto ditë nis të realizohet nga i dërguari special i Trumpit, Richard Grenell.

Amerikanët e kanë dërguar Grenellin që të heqë taksën dhe t’ia bashkojë Serbisë veriun e Kosovës.

Kjo është paralelja midis dy marrëveshjeve, e cila duket kështu:

Izraeli – Palestina

Ripërcaktimi i kufijve – palestinezët fitojnë shtetin
2. Kryeqyteti i Palestinës Jerusalemi Lindor, ndërsa i Izraelit Jerusalemi

3. Izraeli mban vendbanimet e veta në Bregun Perëndimor

4. Statusi i deritashëm i vendeve të shenjta do të mbetej edhe më tutje i pandryshuar

5. Hebrenjve nuk do t’u lejohej të blinin shtëpitë e arapëve dhe anasjelltas

6. Marrëveshja do të mbështetet financiarisht me miliarda dollarë, në radhë të parë nga SHBA

7. Kufiri në mes të Palestinës dhe Izraelit do të jetë i hapur për lëvizje të qytetarëve dhe të mallrave, do të ndërtohet një tunel që lidhë Bregun Perëndimor me Bregun e Gazës

Beograd – Prishtinë

Rikufizimi – Serbisë i mbetet pjesa veriore e Kosovës
2. Mitrovica në njëfarë dore bëhet një lloj Jerusalemi, e ndarë ndërmjet shqiptarëve dhe serbëve, ose do të marrin status special të distrikteve

3. Serbia mban komunat në veri të Kosovës, ashtu sikurse Izraeli të vendbanimeve të veta në Bregun perëndimor

4. Mbrojtja e veçantë dhe statusi eksterritorial për vendet e shenjta serbe jashtë veriut të Kosovës

5. Shqiptarët nuk do të mund të blejnë shtëpitë serbe dhe anasjelltas

6. Pakoja ekonomike, posaçërisht për veriun aktual të Kosovës, para së gjithash për ndërtimin e infrastrukturës dhe të uzinave prodhuese. Të sigurohen para, do të thirret konferencë ndërkombëtare, Amerika sjell investitor të rinj në Serbi e në Kosovë

7. Kufiri midis Kosovës e Serbisë (pjesa veriore e Kosovës) do të jetë i hapur për lëvizje të qytetarëve e të mallrave, pa qëndrim të gjatë.

Më shumë artikuj

Të fundit