Djali që jeton jashtë vendit nuk kujdeset për prindërit, kanë mbetur pa ushqim para festës së Bajramit

0
321

Hysen dhe Zylfije Ibra jetojnë në kushte të vështira financiare në një dhomë në shtëpinë e djalit të tyre të vetëm i cili jeton jashtë vendit. Edhe pse shtëpia e tyre dykatëshe është e rregulluar, djali dhe nusja i kanë mbyllur dhomat e tjera duke iu lënë vetëm atë në të cilën jetojnë aktualisht.

Prej 26 vitesh kur djali i tyre kishte shkuar jashtë shtetit, Zyfija 71-vjeçare dhe Hyseni 84-vjeç kishin mbetur pa përkujdesje, pasi djali i tyre kishte hequr dorë nga ta. Duke qenë të paaftë për punë, që të dy arrijnë të sigurojnë jetesën falë ndihmave që njerëzit iu dërgojnë kohë pas kohe.

Çifti që jeton në rrugën “Vëllezërit Topalli” në Komunën e Pejës, tash e katër vite ushqehen në qendrën për të varfër.

Për kryefamiljarin Hysenin, i cili kishte punuar shumar, sigurimi i jetesës është shumë vështirë. Ai thotë se pensionet që i marrin të gjitha i shkojnë për barna.

“Vallahin njëfarë pensioni e marrim, po jo fort të madhe… Veç na dy qysh po na sheh qashtu jemi”, thotë ai.

Zylfija, të cilës pas sëmundjes së bashkëshortit i ka mbetur barra e sigurimit të jetesës, thotë se nuk duan që dikush t’iu ndërtojnë shtëpi, por vetëm t’iu ndihmojnë me gjëra ushqimore, shkruan KosovaPress.

“Paj vallahin na tash nuk jetojmë shumë, jetojmë këtu në qetë far sobe edhe vdesim, nuk jetojmë shumë. Na veç na mban me ndonjë far ndihme se për shtëpi nuk jetojmë shumë, ia lajna edhe këtë sobë. Unë e sëmurë më ka thënë mjekja nuk ki ilaç, e ky plak”, shprehet ajo.

Me rastin e festës së Kurban Bajramit, familjes Ibraj donatorë të ndryshëm i kanë dërguar gjëra ushqimore. Zylfija thotë se nëse nuk do të ishin këta donatorë nuk do të kishin ushqim për të ngrënë në drekën e Bajramit.

“Krejt pak se nuk po dalin, po na i marrin rrymë, ujë, tybe bërllokun nuk po mundemi me e pagua na kanë ardhur 300 euro e na nuk jemi në gjendje me e la…Shumë vështirë e kemi, pa para, se faleminderit qeto ndihma se e kemi vajin e kemi, qeto po na i japin, Zoti i shpërbleftë kush qon dorë për neve”, tregon ajo.

Ajo qysh fëmijë kishte lënduar dorën e majtë dhe e ka pothuajse të palëvizshme, e viteve të fundit ajo është sëmurë edhe nga boshti kurrizor.

“90 euro të pleqërisë i kemi, ato edhe jam e sëmurë prej shpine aty i kom rengelat nuk po kam para me i ble barnat as kurrgjë, as me u kontrollua se po thonë shko në privat, unë nuk po kam 15 euro një vizitë. Jam shumë e sëmurë prej shpinës, po më thonë bile që nuk ki ilaç”, thotë ajo.

Hyseni që sot e feston ditëlindjen e tij të 84 thotë se kushdo që ka mundësi t’iu ndihmojë me gjëra ushqimore do t’iu jenë përherë falënderues, pasi thekson se djali i vetëm nuk dëshiron të dijë për ta.

Nuk po mundet as ai se gruan e ka qafir bre vallahin nuk ka në botë më të poshtër, shumë e keqe është… Dikush kapak po jo, lazem jemi po nuk po jep kurrkush asgjë vallahin, badihava”, thotë ai.

Kushdo që dëshiron të ndihmojë Zylfijen dhe Hysenin ata jetojnë në rrugën “Vëllezërit Topalli” në Komunën e Pejës, me numër shtëpie 25.