2.9 C
Pristina
Thursday, March 30, 2023

Jepet alarmi, Putini po përgatitet të përdorë për herë të parë një armë të fuqishme që pritet të “përvëIojë” të gjithë Ukrainën dhe të ketë pasoja për atmosferën e tokës

Rekomandime

Jepet alarmi, Putini po përgatitet të përdorë për herë të parë një armë të fuqishme që pritet të “përvëlojë” të gjithë Ukrainën vetëm me 1 goditje

Presidenti rus Vladimir Putin mund të përdorë një “puIs eIektromagnetik taktik”, një armë e fuqishme që çaktivizon elektronikën dhe mund ta lërë të gjithë Ukrainën pa energji elektrike, ngrohje, komunikim apo lidhje transporti. Lajmin e ka dhënë Roger Pardo-Maurer , ish-ndihmës sekretar i SHBA. i mbrojtjes dhe veteran i luftërave në Irak dhe Afganistan. Deri më tani, bota është përballur me mundësinë që Rusia të heqë armët taktike bërthamore ose të përdorë të ashtuquajturat një bombë e pistë, shkruan Pardo-Maurer, por nuk është e vetmja armë e fuqishme me pasoja shkatërruese që ka në dispozicion Vladimir Putin.

Detajet e armës

Këto armë krijojnë një impuls ose shqetësim të fuqishëm energjetik dhe çojnë në një qark të shkurtër në pajisjet elektrike si kompjuterët, gjeneratorët, satelitët, radarët, madje edhe semaforët mbi zonën ku operon. Kjo do të thotë se me një goditje të vetme, ai mund të nxjerrë jashtë funksionit infrastrukturën ushtarake dhe civile të Ukrainës. Megjithëse Putin kërcënoi me një bombë bërthamore në fillim të luftës, duke përdorur frikën si një avantazh taktik për të çuar shpejt pushtimin e tij në një vend fqinj. Por Perëndimi nuk beson se Putini do të përdorë këtë mjet, kryesisht sepse situata në terren është e pafavorshme për efektin e një bombe të tillë në një forcë ushtarake konvencionale ose grupe guerile. Megjithatë, përdorimi i armëve bërthamore taktike për luftë elektromagnetike është një çështje tjetër, sipas ekspertit amerikan. Pardo-Maurer për FT, shkruan se nuk është një armë që do të krijonte një re bërthamore në formën e një kërpudhe, por një “top elektrik blu elektrik në formën e një kandili deti që do të pulsonte në ajër, e ndjekur nga heshtja.”. Një EMP relativisht e vogël bërthamore, e cila mund të lëshohej lehtësisht në një lartësi të madhe nga raketa lundruese hipersonike e Rusisë Zircon, ndoshta nuk do të shkatërronte ndërtesa ose do të vriste askënd, por mund të skuqë përgjithmonë qarqet elektrike në një sipërfaqe prej të paktën 2500 kilometra katrorë.

Praktikisht të gjitha pajisjet e mbrojtjes të dërguara nga NATO në Ukrainë, si radiot, GPS dhe dronët ajrore, varen nga elektronika. Nëse jo për funksionim, atëherë për vendosje, mirëmbajtje dhe integrim. Efektet e vazhdueshme elektromagnetike të suImit mund të shkatërrojnë 90 për qind të satelitëve mbi zonën e prekur brenda tre muajve. Megjithatë, kjo sigurisht që do të kishte pasoja për operacionet e informacionit rus në terren. Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre dinin për rreziqet e një suImi EMP, dhe kjo është arsyeja pse shumica e pajisjeve ushtarake kanë mbrojtje të integruar kundër një suImi të tillë, efektive deri në një farë mase. Megjithatë, vendimi rus për të përdorur armë të tilla hap një front të ri që anulon epërsinë e sistemeve të informacionit perëndimor, thekson eksperti amerikan dhe shpjegon se si do të dukej në praktikë:

“Në Kherson, një EMP taktike mund të çaktivizojë sistemin që kontrollon diga rajonale, bIIokimi i autostradave dhe urave me autokolona kilometrash me automjete me aftësi të kufizuara dhe lënia e civilëve pa ngrohje dhe ushqim. Ukraina do të duhej të pushonte nga luftimet për të rindërtuar arsenalin e shkatërruar. Putini ndërkohë mund të rindërtojë forcat e tij, t’i furnizojë ata me furnizime dhe nisi një ofensivë pranverore për të pushtuar zonat e shpopulluara”.

Sipas autorit, gjëja më shqetësuese është se Rusia dhe NATO kanë një qasje të ndryshme ndaj përdorimit të këtyre armëve. Sipas doktrinës ushtarake ruse, ky është informacion, luftë kibernetike dhe elektronike, jo një sulm bërthamor. Për këtë arsye, përdorimi i armëve të tilla mund të jetë tërheqës për gjeneralët e Putinit, të cilët tashmë janë në një situatë të vështirë. Zgjidhja, thekson autori, është të paralajmërohet Rusia kundër përdorimit të EMP, qoftë edhe në një fushë të lokalizuar, duke vënë në dukje se përdorimi i EMP “do të shkaktonte një përgjigje kolektive nga NATO, d.m.th. nxitjen e nenit 5 të mbrojtjes së përbashkët”.

Gjegjësisht, ekziston mundësia që suImi të ketë pasoja në atmosferën e Tokës, mjedisin dhe satelitët, si dhe në popullatën e vendosur në zonat kundër erës.

Më shumë artikuj

Të fundit