5.3 C
Pristina
Sunday, April 21, 2024

Ky është ilaçi që po e zhduk kancerin tek njeriu

Rekomandime

Më shumë se një duzinë pacientësh me kancer rektal në Shtetet e Bashkuara ishin dëshmitarë të zhdukjes së kancerit të tyre pasi iu nënshtruan imunoterapisë eksperimentale, në atë që mjekët e quajnë një rezultat mahnitës.

Pacientët, të cilët ishin pjesë e një sprove të vogël klinike të udhëhequr nga studiues nga Qendra e Kancerit Memorial Sloan Kettering (MSK) në Nju Jork, panë që tumoret e tyre të zhdukeshin pasi u trajtuan me një ilaç eksperimental të quajtur dotarlimab.

- Advertisement -

Detajet e proves u publikuan të dielën në New England Journal of Medicine.

Dokumenti i publikuar përshkruan rezultatet e 12 pacientëve me kancer rektal, të cilët ishin dëshmitarë që kanceri i tyre u zhduk pas trajtimit me dotarlimab.

Pjesëmarrësit u trajtuan me dotarlimab çdo tri javë për gjashtë muaj, me idenë se do t’u duhej t’i nënshtroheshin trajtimeve standarde të kimioterapisë, terapisë me rrezatim dhe operacionit pas trajtimit.

- Advertisement -

Megjithatë, studiuesit zbuluan se në çdo rast, kanceri u pastrua vetëm përmes trajtimit eksperimental.

E para në trajtimin e kancerit

- Advertisement -

Prova është përshëndetur si i pari në trajtimin e kancerit, me një nga autorët e gazetës, Dr Luis Diaz Jr nga Memorial Sloan Kettering, duke thënë për Neë York Times se ai nuk dinte për asnjë studim tjetër në të cilin një trajtim e zhdukte plotësisht kancerin në çdo pacient.

“Besoj se kjo është hera e parë që ndodh dicka e tillë në historinë e kancerit,” tha ai.

Imunoterapia shfrytëzon sistemin imunitar të trupit për t’i identifikuar dhe shkatërruar qelizat e kancerit.

Testi u fokusua në një nëngrup të pacientëve me kancer rektal, kanceri i të cilëve kishte një mutacion specifik, tha Qendra Memorial Sloan Kettering në një deklaratë.

Ky lloj kanceri rektal, i njohur si kanceri i rektumit me mungesë të riparimit të mospërputhjes (MMRd), priret të reagojë dobët ndaj regjimeve standarde të kimioterapisë. Në provë, studiuesit donin të hetonin nëse vetëm imunoterapia mund ta mundte kancerin e rektumit që nuk ishte përhapur në inde të tjera, tha organizata në fjalë.

Hulumtimi, i cili është në vazhdim, i ka vërtetuar të paktën 14 pacientëve “e më shumë të tjerë në proces” teksa tumoret e tyre ishin zhdukur, dhe asnjëri prej tyre nuk ka përjetuar efekte anësore të rëndësishme, shtoi ai.

Nuk kishte nevojë për trajtime standarde të rrezatimit, kirurgjisë ose kimioterapisë dhe kanceri nuk është kthyer në asnjë nga pacientët, të cilët kanë qenë pa kancer për deri në dy vjet, tha ai.

Si funksionon kjo imunoterapi?

Frymëzimi për studimin erdhi nga një test i mëparshëm i udhëhequr nga Dr Diaz, i cili pa pacientë që merrnin një ilaç të quajtur pembrolizumab, raportoi Neë York Times. Prova, e cili përfshiu pacientë me kancer të avancuar që i rezistuan trajtimit standard, rezultoi me stabilizimin, tkurrjen dhe madje zhdukjen e tumoreve të pjesëmarrësve në provë.

Në provën aktuale, studiuesit donin të shihnin se çfarë do të bënte një ilaç i ngjashëm, dotarlimab, nëse do të përdorej përpara se qelizat e kancerit të kishin një shans për t’u përhapur.

Ky lloj trajtimi fokusohet në proteina të veçanta të quajtura pika kontrolli, të cilat bëhen nga disa lloje të qelizave të sistemit imunitar, si dhe disa qeliza kanceroze, sipas Institutit Kombëtar të Kancerit të SHBA. Pikat e kontrollit, të cilat i mbajnë përgjigjet imune të jenë shumë të forta, ndonjëherë mund t’i parandalojnë qelizat imune të vrasin në mënyrë efektive qelizat e kancerit.

Ashtu si pembrolizumabi, edhe dotarlimabi është një “frenues i pikës së kontrollit”: në thelb “i lëshon frenat” në një qelizë imune, duke e liruar atë të njohë dhe sulmojë qelizat e kancerit, sipas Qendrës Memorial Sloan Kettering.

“Kur frenat hiqen nga qelizat imune, qelizat MMRd duken veçanërisht të çuditshme sepse kanë kaq shumë mutacione. Kështu qelizat imune sulmojnë me shumë më tepër forcë,” tha Dr. Cercek.

Nevojiten më shumë kërkime

Rezultatet kanë dhënë “çfarë mund të jetë një paraqitje e hershme e një ndryshimi revolucionar të trajtimit”, shkroi Dr Hanna Sanoff, një onkologe në Qendrën Gjithëpërfshirëse të Kancerit Lineberger në Universitetin e Karolinës së Veriut, e cila nuk ishte e përfshirë në provë, shkroi në një editorial.

Megjithatë, ajo shtoi se megjithëse rezultatet janë “shkak për optimizëm të madh”, një qasje e tillë “ende nuk mund ta zëvendësojë qasjen tonë aktuale të trajtimit kurativ”.

“Nuk dihet nëse rezultatet e këtij studimi të vogël të kryer në Qendrën e Kancerit Memorial Sloan Kettering do të jenë të përgjithësueshme për një popullatë më të gjerë pacientësh me kancer rektal,” tha ajo.

“Për të ofruar më shumë informacion në lidhje me atë se cilët pacientë mund të përfitojnë nga imunoterapia, provat pasuese duhet ta kenë si synim heterogjenitetin në moshë, kushtet bashkëekzistuese dhe masën e tumorit”.

Prova klinike po vazhdon të regjistrojë pacientë dhe po rritet, thanë studiuesit e Qendrës së Kancerit Memorial Sloan Kettering. Ata po hetojnë gjithashtu për të parë nëse e njëjta metodë mund t’i mposhtë kanceret e tjera dhe po i shikojnë pacientët me kancer të stomakut (stomak), prostatës dhe pankreasit.

-Advertisement-

Më shumë artikuj

- Advertisement -

Të fundit