Zvogëlimi i ministrive, premtohet që s’do të ketë largim të stafit civil nga puna

Lëvizja Vetëvendosja dhe Lidhja Demokratike e Kosovës janë dakorduar që qeveria e ardhshme të mos ketë më shumë se 12 ministri, ndërkohë përjashtohet mundësia që stafi civil nëpër të reduktohet.

Nënkryetari i Vetëvendosjes Besnik Bislimi, thotë se do të ketë riorganizim të ministrive, por përjashton mundësinë që do të ketë largime nga puna për shkak të këtij riorganizimi.

Ai thotë se ky konsolidim ka të vetmin qëllim rritjen e efiçiencës dhe uljen e shpenzimeve në nivel ministror.

Zvogëlimin e numrit të ministrive hap pozitiv e sheh Jeton Mehmeti nga Instituti GAP, i cili thotë se shihet një përkushtim nga LVV dhe LDK për të pasur një qeveri me më pak ministri, e që sipas tij, kjo do të ndikojë që të ketë kursim të buxhetit të shtetit.

Në një hulumtim që GAP ka bërë thuhet se me zvogëlimin e numrit të ministrive buxhetit të shtetit do t’i kursehen 15.5 milionë euro.

Mehmeti nuk e sheh problematike riorganizimin e stafit civil, pasi të ndodhë riorganizimi i ministrive.

Ai shprehet se nuk duhet të ketë panik në mesin e shërbyesve civil se zvogëlimi i ministrive do të sjellë edhe largime nga puna.

Edhe Artan Demhasaj nga organizata Çohu, zvogëlimin e numrit të ministrive e quaj lajm të mirë, por që thotë se sfidë mbetet stafi civil i këtyre ministrive.

Ai shprehet se nëse do të ndodhë bartja e të gjithë stafit nga dy ministri në një, do të krijohet një ngarkim, por që potencon se largimi nga puna i stafit nuk është i mundur.

Lëvizja Vetëvendosje dhe Lidhja Demokratike e Kosovës janë duke vazhduar takimet për harmonizimin e programit qeverisës, ndërkohë që janë pajtuar se numri i ministrive të ulet në 12, numri i zëvendësministrave të jetë nga 2 për secilën ministri dhe është premtuar edhe zvogëlim i numrit të këshilltarëve politik.

Kujtojmë se qeveria e kaluar e udhëhequr nga Ramush Haradinaj ka pasur numrin më të madh të ministrive 21 gjithsej me më shumë se 80 zëvendësministra./kp