11.7 C
Pristina
Tuesday, March 5, 2024

Holanda bëhet vendi i parë i NATO-s që vendos robot të armatosur tokësor

Rekomandime

Holanda u bë vendi i parë i NATO-s që aplikoi për këto makineri duke vendosur 4 robotë tokësorë të armatosur në ushtri.

Këta robotë, të njohur gjithashtu si automjete tokësore pa pilot (UGA), u zhvilluan nga kompania e mbrojtjes me bazë në Estoni Milrem Robotics.

Këto makina, të quajtura Sisteme Këmbësorie Modulare të Gjurmuara, kanë gjurmë të ngjashme me tanket dhe aftësinë për të përdorur një sërë armësh.

Në pamjet e publikuara nga ushtria holandeze, shihet se SGA-të janë të pajisura me automatikë.

Sipas revistës Janes, e cila fokusohet në teknologjitë e mbrojtjes, makinat u vendosën më 12 shtator.

Ministria holandeze e Mbrojtjes e sheh këtë veprim si një eksperiment.

“Ne kemi vendosur 4 makineri me armë,” tha Sjoerd Mevissen, komandant i Robotikës dhe Sistemeve Autonome të Ushtrisë Mbretërore të Holandës:

Me sa di unë, ne nuk e kemi parë këtë më parë në Perëndim. Makineritë u dorëzuan për përdorim eksperimental në mjedisin ushtarak.

“Këto nuk janë vetëm prova në një terren stërvitor”, tha Mevissen, duke vazhduar fjalët e tij si më poshtë:

“Sytë dhe veshët e rusëve janë drejtpërdrejt mbi ne. Pra, ne jemi në të vërtetë në një mjedis gjysmoperativ.
Nga ana tjetër, SGA-të holandeze nuk janë robotët e parë që bota ka parë. Estonia vendosi një version të paarmatosur të tyre në Mali në vitin 2019.”

Ministria ruse e Mbrojtjes përdori gjithashtu SDF të armatosura në Siri në vitin 2018. Dihet se Irani ka zhvilluar gjithashtu SGA-të e veta.

Si Uran-9 i Rusisë dhe THEMIS i Estonisë mund të mbajnë pajisje më të mëdha dhe më vdekjeprurëse në krahasim me robotët relativisht të vegjël të Iranit.

Për shembull, Uran-9 është i aftë të mbajë top automatik 30 mm 2A72 dhe 4 raketa të drejtuara antitank 9M120-1 Ataka.

Megjithatë, analizat paraprake tregojnë se SGA-të ruse kanë humbur vazhdimisht kontaktin me tavolinën e kontrollit në Siri.

Ndërkohë, ka një shqetësim dhe ndjeshmëri në rritje ndaj robotëve të armatosur.

Për shembull, kompania e famshme e robotikës Boston Dynamics dhe një sërë kompanish robotësh janë zotuar në një letër të publikuar së fundmi se nuk do t’i armëtojnë produktet e tyre.

“Shtimi i armëve te robotët që operohen në distancë ose në mënyrë autonome, të aksesueshme gjerësisht për publikun, ku njerëzit jetojnë dhe punojnë, dhe mund të shkojnë atje ku robotët ishin më parë të paarritshëm, paraqet rreziqe të reja dhe çështje serioze etike”, thuhet në letër.

 

Më shumë artikuj

Të fundit