10.3 C
Pristina
Thursday, February 29, 2024

Pse u tjetërsuan shqiptarët në Gadishullin Ilirik dhe u copëtuan në shumë shtete

Rekomandime

Feri Arifi

Kush ishim ne shqiptaret, ku ishim dhe ku jemi sot? A po punojmë për të treguar se ishim të paret e njerëzimit, ata Pellazgët në Gadishullin Ilirik.

Nëse vëzhgojmë termat gjeografikë rreth konceptit të “Gadishulli Ilirik” dhe popullsisë së këtij rajoni nga koha antike të gjitha tregojnë se ishin paraardhës të shqiptarëve. Por pse i humbëm trojet dhe banoret?

Fise ilire gjendeshin dikur në Itali, Milan Shufflay u tregon shqiptareve ngjasimet gjuhësore ndërmjet shqipes dhe italishtes jugore të Abruceve, ato kanë elemente të njëjtë më atë të fiseve ilire.

Gadishulli Ilirik, ishte i madh me këto territore nga: Turqia, Greqia, Maqedoni, Kosova, Serbia, Mali Zi, Kroacia, Bosna. Është interesant të shkruhet dhe të sqarohet nga historianë të mirëfilltë e te jepet përgjigjeje, pasi pa mbërritur këtu Osmanlinjtë, asnjë nga këta vende, sot shtete, nuk kishin këta emra që mbajnë sot.

Kush i emërtoi? Gadishull Ilirik dhe Bizanti shqiptar sundonte në të gjithë vendin.

Kush, pse, dhe si linden këto shtete më popullatë shqiptare që ndërruan gjuhën dhe ruajtën fenë duke filluar nga viti 1804?

Është fakt se këto shtete u emërtuan një e nga një deri në vitin 1920, të gjitha në trojet shqiptare. E them këtë me dhimbje e më përgjegjësi të plot se deri më 1912 në këto troje nuk kishte varre sllave, apo serbë, grekë, maqedonas, kroatë, boshnjakë, malazezë. Kishte vetëm varre shqiptaresh në çdo vend fshat dhe qytet. Binduni vet dhe shihni në fshatrat e juaj.

Më shumë artikuj

Të fundit